Την άποψή του αναφορικά με την συζήτηση που άνοιξε για τον βιολογικό στο Γαράζο καταθέτει ο δημοσιογράφος Μανούσος Κλάδος από το Γαράζο, ο οποίος όχι μόνο εκφράζει την εύλογη απορία του σχετικά με την επιβολή τελών στην κοινότητα, αλλά κυρίως αντιδρά για την σύνδεση του βιολογικού του Μουρτζανών με παντορροϊκό αγωγό στο Γαράζο και όχι με αγωγό αποχέτευσης, που όπως τονίζει δεν έχει κατασκευαστεί.
Να θυμίσουμε ότι προηγήθηκε η έκφραση σθδαρέσκιας της συμπολίτισσάς μας κασ Πετράκη ε για τον υψηλό λογαριασμό σε ένα σπίτι με μηδενική κατανάλωση, αποτέλεσμα των τελών σύνδεσης με τον βιολογικό ενώη ΔΕΥΑΜ απάντησε πως η Δ.Κ. Γαράζου συνδέθηκε με το βιολογικό καθαρισμό των Μουρτζανών, ο οποίος λειτουργεί το τελευταίο εξάμηνο.
Ο κ. Κλάδος υποβάλλει σειρά ερωτημάτων και επαναλαμβάνει το αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου για την σύγκληση γενικής συνέλευσης. Τέλος ζητάει σαφείς απαντήσεις από την ΔΕΥΑ Μυλοποτάμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κλάδος αναφέρει:
«Κύριε Διευθυντά,
με έκπληξη διάβασα την απάντηση της ΔΕΥΑ Μυλοποτάμου σχετικά με την σύνδεση του οικισμού Γαράζου με την νέα μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Δ.Ε. Κουλούκωνα που κατασκευάστηκε και λειτουργεί στην περιοχή των Μουρτζανών της Κοινότητας Γαράζου Δήμου Μυλοποτάμου.
Ως ιδιοκτήτης κατοικίας στον οικισμό Γαράζου δεν είχα την παραμικρή ενημέρωση για την σύνδεση αυτή ή για τα τέλη, τα οποία και συνοδεύουν μια τέτοια ενέργεια. Επίσης ουδείς συγχωριανός γνώριζε το παραμικρό έως την ημέρα που έλαβαν τον σχετικό λογαριασμό. Άρα, η αντίδραση της κ. Μαρίας Πετράκη είναι απολύτως δικαιολογημένη, όπως και οι αντιδράσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των ιδιοκτητών κατοικιών, οι οποίοι γνωρίζουν πως στην παρούσα χρονική στιγμή το Γαράζο δεν έπρεπε να συνδεθεί στην νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού, όπως θα εξηγήσω λεπτομερώς παρακάτω.
Διότι το ζήτημα, δεν είναι μόνο αυτό της ενημέρωσης ή της επιβολής τελών. Τα ερωτηματικά τίθενται για την ορθότητα και την νομιμότητα της σύνδεσης. Και αυτό γιατί το χωριό δεν διαθέτει διαχωριστικά δίκτυα λυμάτων και όμβριων υδάτων αλλά παντοροϊκούς αγωγούς, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από τον Κοινοτάρχη Νικόλαο Δαφνομήλη στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ακριβώς 60 χρόνια πριν, και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλοι αγωγοί για να συνδεθούν σε μια σύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.
Προκαλώ οποιοδήποτε από οποιαδήποτε ΔΕΥΑ της χώρας, να μας απαντήσει αν επιτρέπεται παντοροϊκοί αγωγοί να συνδέονται με σύγχρονες μονάδες βιολογικού καθαρισμού! Όχι μόνο δεν επιτρέπεται αλλά είναι απολύτως επικίνδυνο για την ίδια την μονάδα! Ας απαντήσει, όμως, υπεύθυνα ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜ και αναλόγως θα ζητήσουμε διευκρινήσεις από την ΕΔΕΥΑ της χώρας αλλά και από κατασκευαστές βιολογικών.
Η ενημέρωση στην εποχή μας παρέχεται, ευτυχώς, υπεύθυνα και από πολλές πλευρές. Και έτσι γνωρίζουμε, πως θα έπρεπε πρώτα να αντικατασταθούν οι παντοροϊκοί αγωγοί με σύγχρονο διαχωριστικό δίκτυο λυμάτων και όμβριων υδάτων, θα έπρεπε πρώτα τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής να τοποθετήσουν λιποσυλλέκτες, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που προστάζει η τεχνολογία διαχείρισης λυμάτων και στην συνέχεια να γίνει η σχετική σύνδεση.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει στο Γαράζο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το σημερινό Κοινοτικό Συμβούλιο του Γαράζου, η επικαλούμενη σύνδεση έχει γίνει από την ανατολική πλευρά του χωριού, που περιλαμβάνει τον παλαιό οικισμό. Όχι το σύνολο του χωριού, δηλαδή, και μάλιστα όχι την πλειοψηφία των κατοικιών! Ωστόσο, χρεώθηκαν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν εξυπηρετούνται από τον βιολογικό καθαρισμό! Αυτό μας είπαν από την Κοινότητα και αν δεν ισχύει, ας μας το διευκρινίσει ο Δήμος.
Γίνεται αντιληπτό πως το μείζον ζήτημα δεν είναι η ενημέρωση ή τα τέλη που επιβλήθηκαν! Όλοι οι δημότες σε οποιοδήποτε δήμο, οφείλουμε να πληρώνουμε τα τέλη για τις υπηρεσίες που μας παρέχει ο δήμος. Προσωπικά δε, αγωνίστηκα 24 χρόνια για να γίνει αυτός ο βιολογικός προκειμένου να μην μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας του Μυλοποτάμου και δει η πλούσια περιοχή της κοιλάδας του Μυλοποτάμου από τα λύματα όλων των οικισμών της περιοχής. Είναι ένα έργο που στήριξα από το 1999 ως Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Γαράζου. Και είμαι περήφανος που όλες οι σχετικές αποφάσεις έχουν και την δική μου ψήφο και μάλιστα την υπογραφή μου ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κουλούκωνα και του Δήμου Μυλοποτάμου από το 2003 έως το 2022.
Όμως τότε, ο σχεδιασμός του έργου περιελάμβανε και την αντικατάσταση των δικτύων αποχέτευσης του χωριού μου και κάθε άλλου χωριού του Κουλούκωνα που δεν διέθετε διαχωριστικά δίκτυα αποχέτευσης. Και τέτοιο έργο στο Γαράζο δεν έγινε ποτέ αν και είχαμε δέσμευση πως θα είχε ολοκληρωθεί έως την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας που δεχθήκαμε να χωροθετηθεί στην δική μας κοινότητα.
Συντρέχουν, λοιπόν, πολλοί και σημαντικοί λόγοι διαμαρτυρίας και γίνεται αντιληπτό πως το εύρος των τελών που επιβλήθηκαν ή της ελλιπούς ενημέρωσης, είναι το πιο μικρό πρόβλημα και το πιο ασήμαντο.
Ως, εκ τούτου διαμαρτύρομαι έντονα για αυτή την σύνδεση καθώς οι δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής για αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου αποχετευτικού δικτύου του χωριού μας δεν υλοποιήθηκαν αλλά έσπευσαν να προβούν σε σύνδεση – κατά την γνώμη μου παράνομη και καταχρηστική – ενός ακατάλληλου δικτύου και μάλιστα ενός τμήματος αυτού, το οποίο εξυπηρετεί το μισό χωριό, χρεώνοντας τελικά όλους τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες και κυρίως με μεγάλο κίνδυνο τα όμβρια ύδατα από τον λόφο του Γαράζου να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο το σημαντικό έργο, αφού όμβρια ύδατα δεν πρέπει να μπαίνουν στα δίκτυα των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων.
Κατόπιν των παραπάνω:
- Απευθυνόμενος προς την Κοινότητα Γαράζου, ζητούμε την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος που τέθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου τον περασμένο Οκτώβριο για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του χωριού.
- Περιμένουμε από τον Δήμο Μυλοποτάμου και την ΔΕΥΑΜ να μας ενημερώσει υπεύθυνα για το αν έχει προχωρήσει σε μελέτες και αν έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την άμεση αναγκαία αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων αποχέτευσης αλλά και ύδρευσης που υποτίθεται θα είχαν ολοκληρωθεί πριν δύο χρόνια – Δέσμευση Δημάρχου Δημήτρη Κόκκινου – και δεν γνωρίζουμε το παραμικρό για την εξέλιξη του σχεδιασμού.
- Ποια είναι η πρόβλεψη για την διασύνδεση των οικισμών Ομάλας, Φαρατσίου και Μουρτζανών;
- Και τέλος, περιμένουμε απάντηση για το ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη της Κοινότητας Γαράζου όπως άλλωστε δικαιούται καθώς φιλοξενεί στις εκτάσεις της και μάλιστα στις πλέον εύφορες, οχλούσες εγκαταστάσεις όπως τα Δημοτικά Σφαγεία Μυλοποτάμου και την Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Δ.Ε. Κουλούκωνα, όπως ήταν η αρχική συμφωνία και οι δεσμεύσεις της τότε Δημοτικής Αρχής.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Μανούσος Κλάδος».
Πηγή:goodnet.gr