Μυλοπόταμος NewsΜυλοπόταμος News
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
Διαβάζετε: Πολίτικη βασιλόπιτα-τσουρέκι
Ειδοποίηση Δείτε Περισσότερα
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςAa
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςAa
Μυλοπόταμος NewsΜυλοπόταμος News
  • Μυλοπόταμος
  • Κρήτη
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Αγροτικά
  • Υγεία
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
Έχετε λογαριασμό; Είσοδος
Ακολουθήστε μας
mylopotamosnews.gr © a part of webplus.gr
Μυλοπόταμος News > Ροή Ειδήσεων > Κοινωνία > Πολίτικη βασιλόπιτα-τσουρέκι

Πολίτικη βασιλόπιτα-τσουρέκι

Τελευταία ενημέρωση: 03/01/2024 02:14
Κοινωνία
Share
5 λεπτ. ανάγνωση
SHARE

Υπάρχουν δυο σχολές βασιλόπιτας, αυτή με μαγιά, με υφή και γεύση που θυμίζει τσουρέκι, και η βασιλόπιτα-κέικ. Η καθεμία έχει τους φανατικούς οπαδούς της.

Contents
    • Για τις σταφίδες σε σιρόπι
    • Για το γρήγορο προζύμι
    • Για τη βασιλόπιτα
    • Για την επιφάνεια
  • Διαδικασία
    • Σταφίδες σε σιρόπι
    • Γρήγορο προζύμι
    • Βασιλόπιτα-τσουρέκι

Η βασιλόπιτα-τσουρέκι είναι πιο απαιτητική, καθώς περιέχει μαγιά και πρέπει να τηρήσουμε τους χρόνους αναμονής και φουσκώματος.

Την αποκαλούμε και «πολίτικη», γιατί είναι μια συνταγή που έχουν φέρει εδώ οι Πολίτες. Το χαρακτηριστικό της είναι το άρωμα μαστίχας και το μαχλέπι.

Η εκδοχή που δίνουμε εδώ είναι εμπλουτισμένη με γιορτινά υλικά, όπως οι σταφίδες σε σιρόπι και τα κονφί εσπεριδοειδών, που μας θυμίζουν κάποιες ιταλικές ζύμες.

ΥΛΙΚΑ

Μερίδες: για 1 βασιλόπιτα διαμέτρου 28 εκ.

Για τις σταφίδες σε σιρόπι

  •  125 ml νερό
  •  75 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  150 γρ. ξανθές σταφίδες
  •  50 ml σκούρο ρούμι ή κονιάκ

Για το γρήγορο προζύμι

  •  11 γρ. μαγιά ξηρή
  •  50 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 85 γρ. αλεύρι σκληρό, για τσουρέκι
  •  85 γρ. αλεύρι σκληρό, για τσουρέκι

Για τη βασιλόπιτα

  •  340 γρ. αλεύρι σκληρό, για τσουρέκι
  •  85 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + 50 γρ. επιπλέον, επίσης μαλακωμένο
  •  135 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  85 γρ. αυγά (περίπου 1 1⁄2 αυγό μεσαίου μεγέθους)
  •  70 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  35 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  2 κρυσταλλάκια μαστίχας, κοπανισμένα στο γουδί μαζί με ελάχιστη άχνη, μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη
  •  3 γρ. μαχλέπι σε σκόνη αλάτι (στη μύτη ενός κουταλιού)
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  •  1 λοβός βανίλιας (τον χαράσσουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια από το εσωτερικό του)
  •  85 γρ. σταφίδες ξανθές σε σιρόπι, στραγγισμένες
  •  35 γρ. κονφί πορτοκαλιού + 35 γρ. κονφί λεμονιού (σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς – αν δεν βρούμε, βάζουμε γλυκό κουταλιού, στραγγισμένο από το σιρόπι)

Για την επιφάνεια

  •  1 ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
  •  1-2 κουτ. σούπας διακοσμητική ζάχαρη (ζάχαρη σε χοντρούς κρυστάλλους που δεν λιώνει στο ψήσιμο, τη βρίσκουμε σε καταστήματα με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής – αν δεν βρούμε, την παραλείπουμε)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου

Διαδικασία

Σταφίδες σε σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα-τσουρέκι, ξεκινάμε ετοιμάζοντας από τη προηγούμενη μέρα τις σταφίδες.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις σταφίδες και βράζουμε για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Τις αφήνουμε μέσα στο σιρόπι για όλο το βράδυ μέχρι να κρυώσουν τελείως και να φουσκώσουν καλά.
  5. Την επομένη στραγγίζουμε όσες θα χρειαστούμε για τη συνταγή (85 γρ.) και τις στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Οι υπόλοιπες διατηρούνται στο σιρόπι τους στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο έως 2 εβδομάδες και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε άλλα γλυκά.

Γρήγορο προζύμι

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό μέχρι να διαλυθεί καλά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα σφιχτό προζύμι.
  3. Το αφήνουμε σκεπασμένο για τουλάχιστον 1 ώρα ή και παραπάνω, μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Βασιλόπιτα-τσουρέκι

Διαδικασία

  1. Μεταφέρουμε το προζύμι στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τα 85 γρ. μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, τον χυμό, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, το ξύσμα, τα σποράκια βανίλιας και το αλεύρι και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, με τον γάντζο, πρώτα σε χαμηλή ταχύτητα και έπειτα σε πιο δυνατή.
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο τα 50 γρ. επιπλέον βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι που να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο.
  3. Τέλος, ρίχνουμε τις στραγγισμένες σταφίδες και τα φρούτα κονφί και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίζουν στο ζυμάρι ομοιόμορφα.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  6. Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ.
  7. Βάζουμε το ζυμάρι στο ταψί και πιέζουμε απαλά για να απλώσει αλλά να μην ξεφουσκώσει.
  8. Το σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με τη διακοσμητική ζάχαρη, αν τη βάλουμε, και το φιλέ αμυγδάλου.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι η βασιλόπιτα- τσουρέκι να φουσκώσει ωραία και η επιφάνεια να ροδίσει και να γυαλίσει.

gastronomos.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Αντιγραφή URL
Προηγούμενο Άρθρο Κρήτη: Πλούσιο το αστυνομικό δελτίο του 2023
Επόμενο Άρθρο Ρέθυμνο: Πυροσβέστες μοίρασαν δώρα και ευχές στα παιδιά που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕλλάδαΚοινωνία

Διεκόπη η σημερινή δίκη για το θάνατο της 21χρονης Έμμας

07/11/2023
Κοινωνία

Άγιοι Ανάργυροι: «Αν ήταν πολιτικός ή βουλευτής θα είχαν φέρει 10 περιπολικά» – Ξεσπούν οι θείοι της 28χρονης

03/04/2024
Κοινωνία

Χριστούγεννα στην Τουρκία για την Κρητικιά που κατηγορήθηκε για κλοπή κινητού

26/12/2024
ΚοινωνίαΚρήτη

Χανιά: Παριστάνοντας υπάλληλο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έκλεψε 4.000 ευρώ απο φαρμακοποιό

09/11/2023
Προηγούμενο Επόμενο
Mylopotamos News Logo
  • Tηλ: 28340 22668
  • Email:[email protected]
  • Πολιτική Απορρήτου & Cookies
  • Μυλοπόταμος
  • Ειδήσεις
    • Ρέθυμνο
    • Κρήτη
    • Ελλάδα
    • Κόσμος
  • Κατηγορίες
    • Αγροτικά
    • Απόψεις
    • Εκπαίδευση
    • Εργασία
    • Κοινωνία
    • Πολιτικά
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις

mylopotamosnews.gr © a part of webplus.gr

Μυλοπόταμος News
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Αυτό το κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησης και να προβάλλουμε εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Mylopotamos News Logo
Καλωσορίσατε πίσω!

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Username or Email Address
Password

Έχασες τον κωδικό σου?