Η πρώτη και βασικότερη ένδειξη για νοθεία στο ελαιόλαδο αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου.
Η αυξημένη τιμή του ελαιόλαδου αλλά και το… σαφάρι των καταναλωτών για χαμηλή τιμή, ανοίγει την όρεξη στους επιτήδειους που θέλουν να ξεγελάσουν τον καταναλωτή με νοθεία κάθε είδους.
Η νοθεία στο ελαιόλαδο συνήθως γίνεται με ανάμιξη ενός καλής ποιότητας λαδιού με ένα κακής ή με άλλο φυτικό έλαιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα το οποίο δεν είναι μεν καλής ποιότητας, αλλά ούτε απειλεί την υγεία μας. Η νόθευση γίνεται συνήθως με σπορέλαιο β’ κατηγορίας και φυσικά χρωστικά ώστε να αλλοιώνεται το χρώμα και η ποικιλότητα και να ξεγελά εύκολα το μάτι.
Μεγαλύτερο φόβο για νοθεία έχει συνήθως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά, αλλά και το πιο ακριβό, οπότε έχει περισσότερες πιθανότητες να αναμιχθεί με άλλα λάδια.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε τη νοθεία στο ελαιόλαδο
Η πρώτη και βασικότερη ένδειξη για νοθεία στο ελαιόλαδο αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό, και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο.
Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς, ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητά του.
Ο ΕΦΕΤ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι:
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν από την απάτη ακολουθώντας τα εξής:
– Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
– Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:
* την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΈΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ).
* τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _).
* τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
– Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
– Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
– Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.
– Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10 , 20, 25, έως και 50 λίτρων.
– Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
– Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυόνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης,
εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
– Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας
του για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).
Protothema.gr