Η κρητική ντομάτα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Κρήτης και δε δικαιολογούνται εισαγόμενες την περίοδο αυτή, ενώ πατάτες Κρήτης τώρα βγαίνουν από το χωράφι και ως εκ τούτου, θα ήταν “περίεργο” όσο και “ύποπτο φαινόμενο” αν ξαφνικά βλέπαμε σε υποτιθέμενη αφθονία την… “πατάτα Μεσαράς” ή “πατάτα Λασιθίου” και Μαλίων στην αγορά του νησιού μας.
Αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τη διαφορά της τιμής, είναι καλό να έχουμε κατά νου την περίοδο αυτή, την ώρα που στις μεγάλες αγορές της χώρας και κυρίως στην Αθήνα οι καταγγελίες για τις περίφημες ελληνοποιήσεις έχουν πάρει “φωτιά”!
Τις συμβουλές αυτές δίνει, μέσω του neakriti.gr στο καταναλωτικό κοινό του νησιού μας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φαιστού, αγρότης και συνεταιριστής του Τυμπακίου Ιπποκράτης Σκαντζάκης. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την περίοδο αυτή τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγορά και εκμεταλλεύονται την ακρίβεια παίρνουν αιγυπτιακές πατάτες, τις κάνουν… κυπριακές και τις διοχετεύουν στην ελληνική αγορά. Τα τιμολόγια αγοράς στη χονδρική για τις πατάτες από την Αίγυπτο ξεκινούν από τα 0,30 ευρώ, τη στιγμή που οι κυπριακές ξεκινούν από το 1,20 ευρώ. Για να μπορέσουν τα κυκλώματα να πλασάρουν σαν κυπριακές τις πατάτες Αιγύπτου, τις πλένουν για να φύγει το μαύρο χρώμα του χώματος, στο οποίο καλλιεργούνται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργο Λεχουρίτη, «πάνε σε ένα ειδικό σημείο, συνήθως στην Πελοπόννησο, ανακατεύουν τις εισαγόμενες πατάτες με χώμα ελληνικό, γιατί οι πατάτες Κύπρου είναι το χώμα τους πάρα πολύ ψιλό, όπως είναι της Σαχάρας το χώμα».
Σύμφωνα με κύκλους από το υπουργείο Ανάπτυξης, για το συγκεκριμένα ζήτημα έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα.
“Βαφτίζουν” και τις ντομάτες
“Ελληνοποιήσεις” δε γίνονται μόνο στις πατάτες, αλλά και σε άλλα κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι αναμειγνύουν τις τουρκικές ντομάτες με τις ελληνικές, χωρίς οι καταναλωτές να μπορούν να εντοπίσουν τη διαφορά. Τις ντομάτες Τουρκίας οι επιτήδειοι τις αγοράζουν με 0,50 ευρώ το κιλό και τις πωλούν σαν ελληνικές από 1,20 έως 1,50 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha.
Στην Κρήτη
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο neakriti.gr για τις πατάτες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φαιστού Ιπποκράτης Σκαντζάκης ήταν ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: «Αυτήν την περίοδο, οι ποσότητες στην κρητική πατάτα είναι λίγες. Κι αυτό διότι είχαμε εδώ στη Μεσαρά βροχές που δεν επέτρεψαν στους παραγωγούς να κάνουν μαζικά τη συγκομιδή του προϊόντος. Από ’δω και πέρα θα αρχίσουν να τροφοδοτούν μαζικά την αγορά της Κρήτης»…
Άρα ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως, αν ξαφνικά δούμε στους πάγκους των κρητικών μανάβικων και των πλανόδιων εμπόρων μεγάλες ποσότητες πατάτας που να μας τις προωθούν σαν Κρήτης, τότε δε θα πρέπει να είμαστε αφελείς και να πάμε να τις αγοράσουμε χωρίς να προβληματιστούμε και να ψαχτούμε για τη γνησιότητά τους ως “κρητική πατάτα”… Επίσης, ένα στοιχείο που μπορεί να μας βοηθήσει ως καταναλωτές είναι η τιμή στην κατανάλωση.
«Η πατάτα Κρήτης πωλείται γύρω στα 80 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό, ενώ η πατάτα Αιγύπτου την περίοδο αυτή δεν έχει πάνω από 50 με 60 λεπτά το κιλό», σύμφωνα με την ενημέρωση που ο ίδιος διαθέτει, τονίζοντας ότι αυτή η διαφορά των τιμών ευνοεί παιχνίδια ελληνοποιήσεων της αιγυπτιακής πατάτας. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι, για να γίνει μια τέτοια διαδικασία, τα κυκλώματα που κάνουν τα βαφτίσια, πλένουν πάρα πολύ καλά την αιγυπτιακή πατάτα και έτσι εμείς στο ράφι τη βρίσκουμε πεντακάθαρη…
«Από ντομάτες είμαστε πλήρεις» – «Δε δικαιολογούνται οι εισαγωγές»
Σε ό,τι αφορά τις ντομάτες, ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης δήλωσε στο neakriti.gr: «Οι ντομάτες της Κρήτης είναι λίγες για να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση. Έτσι, γίνονται και πάλι εισαγωγές. Αλλά σε ό,τι αφορά την Κρήτη, την τοπική αγορά την καλύπτουμε πλήρως. Και μην ξεχνάμε ότι ντομάτες την περίοδο αυτή δεν παράγουμε μόνο εμείς εδώ στη Μεσαρά. Παράγει και η Ιεράπετρα και η Κουντούρα στα Χανιά».
Στο σημείο αυτό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φαιστού και αγροτοσυνεταιριστής του Τυμπακίου κάνει λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα ελληνοποιήσεων και στην ντομάτα. Μάλιστα, ο ίδιος στο ερώτημά μας αν υπάρχει κάποιος τρόπος προστασίας του καταναλωτή, εκφράζεται αρνητικά.
«Δυστυχώς, μόνο το κράτος μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές μέσα από τους ελέγχους. Αλλά την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ο έλεγχος που θα έπρεπε. Διότι, όταν ακούσουμε ότι βρήκαν για παράδειγμα ένα φορτίο με πιπεριές, με ντομάτες ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν από την Τουρκία με υπολειμματικότητα, τότε θα πρόκειται για ένα μόνο φορτίο σε ένα πεντάμηνο και σε ένα εξάμηνο, όταν τεράστιες άλλες ποσότητες έχουν περάσει χωρίς έλεγχο μέσα στην αγορά. Επομένως, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται ο έλεγχος για τα… μάτια του κόσμου, ώστε να πουν ότι “κάτι βρήκαμε”».
Όσο για τη διαφορά των τιμών παραγωγού και καταναλωτή, ο Ιπποκράτης Σκαντζάκης λέει: «Αυτή τη στιγμή είναι καλή η τιμή παραγωγού. Και έχουμε και πολύ ποιοτική ντομάτα στην περιοχή μας. Από το ευρώ, αναλόγως την ποιότητα, η τιμή πάει μέχρι το 1,30 με 1,40 ευρώ το κιλό. Και μπορεί κάποια στιγμή να πάει και στο 1,50 ευρώ το κιλό, όταν θα υπάρχει έλλειψη. Ο καταναλωτής τώρα, για να βρει το ίδιο προϊόν σε μία φυσιολογική τιμή στην αγορά, θα πρέπει να την πληρώσει από 1,80 μέχρι 2 ευρώ το κιλό και όχι παραπάνω. Από την άλλη πάλι, το πολύ φτηνό θα πρέπει ο καταναλωτής να το προσέξει. Είναι παράξενο να τη βρει ας πούμε κάτω από τα 80 λεπτά το κιλό, όταν ο παραγωγός έχει κόστος παραγωγής στα 80 λεπτά τουλάχιστον ανά κιλό προϊόντος».
Τέλος, ο αγροτοσυνεταιριστής επισημαίνει ότι σήμερα βρίσκεται στο φουλ της η παραγωγή της θερμοκηπιακής ντομάτας, που είχε φυτευτεί τον Ιούλιο με Αύγουστο. Ακολουθεί η συγκομιδή για τη φύτευση του Οκτωβρίου, η οποία ξεκινάει από τέλη Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του Μαΐου.
«Άρα, εάν θα υπάρξει κενό, θα είναι ελάχιστο από το τέλος της μίας παραγωγής μέχρι την αρχή της άλλης», πρόσθεσε.
neakriti.gr