Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου που οργάνωσε για αυτό τον σκοπό ο πολιτιστικός φορέας “Ρόδακας” που εδρεύει στις Μαργαρίτες και τα τελευταία χρόνια που λειτουργεί έχει εντυπωσιάσει με τις δραστηριότητες του.
Το πρώτο που έχει κάνει και είναι πρωτοποριακό για την ύπαιθρο της Κρήτης είναι η καταγραφή προφορικών αφηγήσεων, μέσω των οποίων έχει καταφέρει να συλλέξει σημαντικά στοιχεία ιστορικής και λαογραφικής μνήμης με σημαντικές κοινωνιολογικές παραμέτρους για την περιοχή. Επίσης έχει οργανώσει εργαστήρια αποκατάστασης παλαιών κτιρίων, διατήρησης της τέχνης κατασκευής ξερολιθιάς, εργαστήρια υφαντικής και σειρά άλλων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τις λαϊκές τέχνες.
Στο πρόσφατο εργαστήριο που οργάνωσε, έθεσε ως στόχο την αποκατάσταση ενός παλαιού καμινιού ψησίματος αντικειμένων αγγειοπλαστικής, από τα πολλά που υπάρχουν στις Μαργαρίτες και έχουν δυστυχώς καταρρεύσει.
Το εργαστήριο οργανώθηκε από 27 έως 31 Οκτωβρίου και με πρωτομάστορα τον Μαργαριτσανό τεχνίτη Γιάννη Αλεφαντινό και την συμμετοχή των πέντε μαθητευόμενων που έλαβαν μέρος στο εργαστήριο, αποκατέστησαν με αυθεντικές παραδοσιακές μεθόδους το παλιό καμίνι. Στην διαδικασία, η οποία διήρκεσε τέσσερις ημέρες, συνέβαλε καθοριστικά η κ. Ελένη Καρφάκη ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη των παιδιών της, της Φιλιώς και του Παναγιώτη.
Η υπεύθυνη λειτουργίας του “Ρόδακα” κ. Μαρία Παδουβά σχολιάζοντας το αποτέλεσμα αυτού του εργαστηρίου, είπε χαρακτηριστικά: “Το σημαντικό είναι ότι δουλέψαμε στο “μεταίχμιο” δύο τεχνών: του λίθου και του πηλού και ότι έγινε ένα βήμα στην κατανόηση της λειτουργίας του καμινιού αγγειοπλαστικής, όπως το κατασκεύαζαν στις Μαργαρίτες. Ένα απαιτητικό Εργαστήριο που άνοιξε νέους δρόμους για το Ρόδακα. Και για μια ακόμη φορά, ένα Εργαστήριο που τελειώνει με την υπόσχεση της συνάντησής μας ξανά. Δε θα χαθούμε”!
Φωτο.: Μανόλης Νικολακάκης, Σμαράγδα Τουλούπα
rethemnosnews.gr