Εγκύκλιος Πετραλιά: τι αλλάζει από την Πρωτοχρονιά για ένστολους και πολιτικούς υπαλλήλους – Πώς θα διαμορφωθεί ο ανώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα
Αυξήσεις έως έναν μισθό τον χρόνο επιπλέον για πολλούς εργαζόμενους, έως δύο μισθούς για γονείς με παιδιά, ή και μέχρι τρεις για συγκεκριμένες ειδικότητες και θέσεις ευθύνης, φέρνει από 1ης Ιανουαρίου 2024 η μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης στο Δημόσιο. Πρόκειται για τις πρώτες «μαζικές» αυξήσεις μισθών μετά από μια δεκαετία περικοπών. Αντιστοιχούν όμως σε ύψος, σχεδόν με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για πολλούς -ή…. και 15ου ίσως σε κάποιες περιπτώσεις!
Η μέση αύξηση ανά δημόσιο υπάλληλο φτάνει σχεδόν στα 1.000 ευρώ. Το καθαρό όφελος άμεσα στην τσέπη αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μικτό κόστος για τον προϋπολογισμό ξεπερνάει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Οι αυξήσεις περιλαμβάνουν αύξηση του βασικού μισθού (που ανεβάζει και τις συντάξιμες αποδοχές σε όλους) καθώς και επίσης και σε όλα τα επιδόματα παιδιού κατά 20 ή 50 ευρώ το μήνα, αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%, χορήγηση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης σε ερευνητές, αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, μεγαλύτερη χιλιομετρική αποζημίωση για μετακινήσεις και έξοδα διανυκτέρευσης.
Τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο ενεργοποιεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά με την οποία παρέχονται οδηγίες για τον υπολογισμό της μισθοδοσίας όλων των πολιτικών υπαλλήλων, αλλά και των ενστόλων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, των δικαστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων κρατικών λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
– Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων, προσαυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897. Η προσαύξηση είναι σταθερή, ανέρχεται στο ύψος των 70 ευρώ και προστίθεται στους βασικούς μισθούς. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 840 ευρώ, δηλαδή περίπου ένας μισθός ετησίωςμ για όσους λαμβάνουν τον εισαγωγικό.
– Η οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Έτσι, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα, ή 50 ευρώ με δύο και άνω παιδιά. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240 – 600 ευρώ επιπλέον αντίστοιχα.
– Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης. Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Σε ετήσια βάση, λαμβάνουν έτσι αύξηση ίση με 4-5 μηνιαία επιδόματα επιπλέον όσων ήδη λάμβαναν ως τώρα κάθε χρόνο.
– Ένστολοι: αύξηση 15 ευρώ στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Το ειδικό επίδομα λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι και αυξάνεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.
– Αύξηση κατά 30% και στο επίδομα παραμεθορίου (στα 130 ευρώ από 100 που ισχύει ως τώρα ή 360 ευρώ επιπλέον ετησίως) για 21.200 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.
– Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Αυτό σημαίνει αύξηση αποδοχών που ξεπερνά τον έναν μηνιαίο μισθό επιπλέον. Για τους συγκεκριμένους λειτουργούς (12.500 δικαιούχοι) η αύξηση θα ισχύσει και αναδρομικά από 7/10/2022, σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ για όλους, αλλά και της οικογενειακής παροχής (επίδοματα τέκνων) τις οποίες λαμβάνουν αδιακρίτως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως αναλύθηκε παραπάνω.
– Χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, αυξάνεται στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο, όταν η μετακίνηση γίνεται με χρήση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου.
Τα «ρετιρέ»
Τα ποσά των ανωτάτων ορίων αποδοχών και προσθέτων απολαβών διαμορφώνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 ως εξής:
– Γενικός Γραμματέας Υπουργείου: 5.121 ευρώ
– Δικαστικοί λειτουργοί και Νομικο Συμβουλιο του Κράτους: 8.426 ευρώ.
– Ιατροί ΕΣΥ: 6.454 ευρώ.
– Ηγεσία Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ.
– Μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.: 5.269,88 ευρώ.
protothema.gr